Aktuális

Biztonságos márka

A bizalom a legfontosabb

 

Az élelmiszer-előállítók elsődleges érdeke, hogy biztonságos, kórokozóktól, vegyszerektől és idegenanyag szennyeződéstől mentes terméket állítsanak elő. Ez különösen fontos abban az esetben, ha az előállított termék magas kockázatú. Magas kockázatú termékek közé tartoznak azok az élelmiszerek, melyek jelölten mentesek bizonyos allergénektől.

Magyarországon az élelmiszer-elállító létesítmények üzemeltetését a következő jogszabályok, rendeletek szabályozzák:

1995. évi XC törvény az élelmiszerekről, az Élelmiszer törvény és annak végrehajtási utasítása 1/1996. (I.9.) FM-NM-IKM együttes rendelet az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtásáról (Módosításai: 35/1996. (XI.30.) FM-NM-IKIM együttes rendelet 45/1999.(IV. 30.) FM-EüM-GM együttes rendelet) szabályozza.

A végrehajtási utasításhoz kapcsolódóan megjelentek az Élelmiszerkönyv három kötetének különböző fejezetei, amelyek az élelmiszerek minőségével, a kapcsolódó előírásokkal és vizsgálatokkal foglalkoznak. A 17/1999. (II. 10.) FVM-EüM együttes rendelet az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről, amelynek értelmében a rendelet 7. §(1)-ának előírása értelmében a HACCP elemzésen alapuló rendszer felsorolt elemeit 2002. január 1. napjától kötelezően kell alkalmazni.

A HACCP-rendszer (Hazard Analysis and Critical Control Points), vagyis veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok, célja az élelmiszer-biztonság elérése. A gluténmentes termékek gyártásánál a legfőbb kockázati elem az alapanyagok tisztasága. Telephelyünkön külön helyiség áll rendelkezésre az alapanyagok átvételére. Minden esetben minőségi átvétel történik, vagyis munkatársunk meggyőződik róla, hogy valóban azt az alapanyagot kaptuk, amit megrendeltünk. A szállítmányhoz tartozó termékspecifikációt tüzetes átvizsgálja. Ez a tanúsítvány tartalmazza az allergénekre vonatkozó mérési eredményeket. Amennyiben mindent rendben talált, az érkezett alapanyagból mintát vesz és további laboratóriumi ellenőrzésre küldi. A kontroll eredmények beérkezése után, amennyiben negatív eredmény születik, az érkezett alapanyag a végleges raktárba kerül. Hibás teljesítés esetén jegyzőkönyv készül és az adott tételt visszaküldi.

Ez a folyamat az egyik kulcsa annak, hogy a termékeink biztonságosak.

Magát a termékgyártást és a termékekkel kapcsolatos ellenőrzéseket az alábbi hatóságok végzik:

  • NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)
  • ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat)
  • Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás
  • Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
  • Környezetvédelmi Felügyelőség

A felsorolt hatóságok szakembereivel folyamatosan együtt dolgozunk és rendszeresen ellenőrzik tevékenységünket. Közös eredmény, hogy a Barbara gluténmentes termékcsalád az egyik legmegbízhatóbb magyar termék a gluténmentes termékek között.

További bejegyzések

Scroll Up